Nasz olej

Właściwości

Dobre tłuszcze przyjmowane systematycznie są w stanie znacząco wspomóc nasze zdrowie!

Wykazano, że w oleju z pestek dyni znajduje się bogactwo aktywnych związków, które korzystnie wpływają m.in. na układ pokarmowy i moczowy. Mają one działanie przeciwzapalne, przeciwwrzodowe,  przeciwnowotworowe oraz przeciwpasożytnicze.

Nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w pestkach dyni wpływają korzystnie na obniżanie cholesterolu we krwi, co ma wpływ na zmniejszenie ryzyka powstawania miażdżycy. Dodatkowo L-Tryptofan zawarty w pestkach dyni wpływa na odpowiednią kondycję psychiczną oraz na koncentrację.

Pestki dyni składają się w ok. 30–40% z oleju, który jest bogaty w fitosterole i nienasycone kwasy tłuszczowe. Wśród nich najwięcej znajdziemy kwasu oleinowego oraz linolowego. Ze względu na wysoką zawartość cynku, można go stosować w profilaktyce zapalenia i przerostu prostaty. Cynk wpływa też na ochronę plemników przed wolnymi rodnikami i stabilizuje DNA jąder plemników. Efektem jest zwiększenie ich aktywności, a to zwiększa szanse zapłodnienia.

Ponadto zawiera witaminy: B1, B2, B3, A, C, D, E, beta-karoten, jest źródłem selenupotasuskwalenufitosterynycytruliny. Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy wykazuje działanie przeciwstarzeniowe.  Zauważono również, że diety bogate w nasiona dyni były związane ze zmniejszonym ryzykiem zachorowania na raka żołądka, płuc i jelita grubego. 

 

Nagrody i wyróżnienia:

  • coroczne targi "Manufaktura węgierskich smaków" doceniły nasz olej i nagrodziły go pierwszym miejscem za odniesienie największego sukcesu wśród wystawców.
  • w 2014 roku nasz tradycyjnie tłoczony olej z pestek dyni znalazł się wśród produktów oznakowanych znakiem firmowym HIR stworzonym przez Republikę Węgierską i Ministerstwo Rolnicze. Program Tradycje-Smaki-Regiony (HIR) powstał, aby chronić i zachować szczególne właściwości oraz pochodzenie tradycyjnego produktu o wysokiej jakości oraz wspomóc świadomy wybór konsumenta.
  • w 2014 roku otrzymaliśmy nagrodę „Innowacyjności roku” na Gali „Smaków Węgier. 
  • w 2015 roku otrzymaliśmy nagrodę i wyróżnienie na Wystawie i Targach Krajowego przemysłu rolno-spożywczego na Węgrzech

              

  • w 2016 na corocznie organizowanym festiwalu cukierników na Węgrzech pierwsze miejsce za najlepszy tort otrzymał cukiernik, który do swojego tortu wykorzystał jako główny składnik olej z pestek dyni przez nas oferowany.

 

Pochodzenie

Pradziadkiem oleju z pestek dyni był wytwarzany już w XIV wieku olej pozyskiwany z tykiew pospolitych (gatunek roślin dyniowatych). Trzeba było aż dwóch kolejnych wieków, aby rolnicy wzięli się za uprawę tzw. „dyni nowo światowej". Była ona wtedy głównie pokarmem dla zwierząt hodowlanych. Pestki traktowano jako produkt uboczny. Na szczęście zaczęto tłoczyć z nich olej!

Wartość tłoczonego oleju była niezwykle cenna szczególnie pośród chrześcijan i powszechnych w Europie praktyk postnych stosowanych nie tylko w okresie Wielkiego Postu lecz również m.in w czasie tzw. suchych dni. Dominowały posiłki bezmięsne do których chętnie dodawano sycący olej z pestek dyni.

Nasz olej pochodzi od lokalnego gospodarza Batha Pál, z zachodnich terenów Węgier, kilkanaście kilometrów od granicy z Austrią. Cały region byłych Austro-Węgier i obecnej Słowenii słynie od wieków z wytwarzania gęstego, aromatycznego oleju. Najwyższa pora powitać ten specjał na polskich stołach!

 

Proces

Na przestrzeni wieków wiele się zmieniło, ale główne etapy tłoczenia oleju pozostały takie same. Początkowo cała rodzina była zaangażowana: łuskała dynie, suszyła pestki i zanosiła je do tłoczni w zarzuconym przez ramię worku. Produkcja składała się z czterech faz: mieleniaugniataniaprażenia i tłoczenia. Gdy młynek rozdrobnił pestki na mąkę, produkt ugniatano w drewnianej bali. Do 8 kg mąki dodawano litr wody o temperaturze 70-80 stopni i przez 10-15 minut ręcznie ugniatano. Dalszy krok to prażenie, które do teraz jest najistotniejszym momentem całego procesu, ponieważ mocno wpływa na jakość i smak oleju. Ostatnią czynnością jest i było tłoczenie: z 1 kg półproduktu wydobywano ok. 0,4 l oleju.

Dziś robimy to wszystko dla Was. Nasz olej wytwarzany jest według ścisłej, tradycyjnej receptury przejętej od naszych dziadków i rodziców. Transportujemy i przechowujemy go, by nie stracił ani odrobiny swoich cennych właściwości. Dostarczamy go dla Was w ciemnej, chroniącej przed światłem butelce.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl